Kwas cytrynowy to handlowa nazwa kwasku cytrynowego, który jest związkiem organicznym z grupy hydroksykwasów karboksylowych, otrzymywany w wyniku syntezy chemicznej lub przez fermentację cytrynową oczyszczonego cukru lub hydrolizatu skrobi za pomocą kultur pleśni. Kwasek cytrynowy wykorzystuje się w przemyśle spożywczym jako dodatek odpowiedzialny za stabilny poziom pH regulator kwasowości oraz przeciwutleniacz. Sam kwasek cytrynowy – E330 – nie jest środkiem konserwującym, ale dodanie nawet niewielkiej jego ilości znacząco obniża pH, co powoduje wytworzenie kwaśnego środowiska, w którym czas rozwoju drobnoustrojów ulega wydłużeniu, a witaminy są znacznie lepiej przyswajane przez ludzki organizm. Dzięki takim warunkom witaminy i inne ważne składniki produktów żywnościowych wykazują dłuższą trwałość. Poziom stosowania w produktach nie jest w żaden sposób określony bądź ograniczony. Stosuje się go między innymi przy produkcji wyrobów czekoladowych i kakaowych, przetworów owocowych, nieprzetworzonych ryb, skorupiaków, mięczaków, a także przy paczkowaniu świeżo mielonego mięsa. W kosmetyce wykorzystuje się jego właściwości przeciwutleniające do walki z wolnymi rodnikami, co ogranicza uszkodzenia komórek skóry i spowalnia procesy jej starzenia.